top of page

Radio 2, Harald Scheerlinck

wo 29 nov  06:00

Hoe vind je een betrouwbare en betaalbare verhuisfirma? Zo vermijd je de "cowboys"

Ondanks de vele resultaten die zoekmachines opleveren, is het niet eenvoudig om een betrouwbaar en betaalbaar verhuisbedrijf te vinden. Wat is een aanvaardbare prijs en hoe weet je of je met een correcte verhuizer te maken hebt, en niet met een "cowboy"?

Het consumententeam van Radio2 gaat op zoek naar een antwoord op al je vragen.  

Marie uit Eeklo verhuist binnenkort naar een kleiner appartement. Ze vraagt aan verschillende verhuisbedrijven uit de omgeving een offerte, maar schrikt wanneer ze de prijzen ziet.

 

"De tarieven swingen de pan uit en er is geen lijn te trekken in de verschillende diensten die ze aanbieden", vindt Marie. "De prijzen variëren tussen de 920 euro en de 1.400 euro. Terwijl ik zelf ook mensen optrommel om te komen helpen. Dat is toch niet te betalen?"

 

Koenraad Vangoidsenhoven is de directeur van de Belgische Kamer der Verhuizers. Dat is de beroepsfederatie voor verhuisfirma's in ons land. Hem lijken die tarieven niet overdreven. "Ik ken de concrete situatie van Marie niet, maar voor een doorsnee verhuis zal je gemiddeld altijd boven de 1.000 euro uitkomen. Duur koop is vaak goed koop", vertelt Vangoidsenhoven.

"De grootste kost is het aantal uren dat verhuizers moeten werken. Die tijd begint meestal te lopen vanaf het moment dat de wagen bij de firma vertrekt. Ook het aantal afgelegde kilometers kan doorwegen op de prijs, en niet alleen qua afstand. Zeker met het drukke verkeer in ons land verlies je vaak kostbare tijd."

​

Een bedrijf waarvan ik het gevoel krijg dat het eerlijk is, heeft een streepje voor. Maar er zitten heel wat cowboys tussen

​

Marie, wil binnenkort verhuizen

​

Wie de woorden "verhuizen" of "verhuisbedrijf" googelt, vindt zonder problemen een heleboel firma's die een gratis offerte aanbieden of zelfs meteen prijzen vermelden bij de pakketten die ze aanbieden.

"Die bedrijven beloven je vaak de hemel op aarde, maar in de praktijk draait dat niet altijd even goed uit", weet de directeur van de verhuizersfederatie. "Ik geloof ook niet zo in pakketprijzen omdat een verhuis toch altijd langer duurt dan je zelf inschat."

​

Marie ziet door de bomen het bos niet meer. "Sommige bedrijven rekenen een vaste prijs aan voor de verhuislift, anderen vragen een bedrag per uur. Als leek kan je zoiets onmogelijk vergelijken", vindt ze. "Sommige bedrijven rekenen bijvoorbeeld ook 90 euro aan om de parkeervergunning aan te vragen en de verkeersborden te komen plaatsen. Anderen raden aan om dat zelf in orde te brengen omdat het veel goedkoper is. Een bedrijf waarvan ik het gevoel krijg dat het eerlijk is, heeft bij mij meteen een streepje voor. Er zitten naar mijn gevoel veel cowboys tussen."

​

Hoe herken je een legitieme verhuisfirma?

​

Dat laatste wil de Kamer der Verhuizers zeker beamen. Bedrijven die zich bij hen - na de betaling van lidgeld - aansluiten, kunnen aanspraak maken op het label van "Erkende Verhuizer".

​

Daarvoor moeten ze wel aan een aantal voorwaarden voldoen. "De cowboys moeten eruit", vindt Vangoidsenhoven. "We laten onze leden altijd een tevredenheidsenquête invullen door de klant. Die resultaten willen we binnenkort ook publiceren zodat iedereen ze kan lezen. Met dat label willen we kwaliteit kunnen aantonen."

​

Uiteraard biedt het label geen volledige garantie, en zijn ook heel wat bedrijven zonder die kwaliteitsstempel, perfect te vertrouwen.

​

Maar hoe kan je de legitieme verhuizers dan onderscheiden van firma's die niet zo professioneel of minder ter goeder trouw zijn? "Ik raad mensen aan om op voorhand te checken of verhuizen de hoofdactiviteit van het bedrijf is. Iemand die naast verhuizer ook nog een kruidenierszaak heeft of tv-hersteller is, is doorgaans minder professioneel, en schakelt al eens familie en vrienden in om te komen helpen. Bedrijven die uitsluitend verhuizingen doen, hebben meestal ook ingeschreven personeel. Dat is al een eerste graadmeter. Die kan je terugvinden op de website van het Sociaal Fonds Verhuizingen."

​

Een laatste eenvoudige check is nagaan of de firma beschikt over een vervoersvergunning. Dat kan zeer eenvoudig door het BTW-nummer van de firma in te geven in een speciale applicatie van de FOD Mobiliteit.

​

Er wordt nog veel in het zwart gewerkt in onze sector. Die cowboys moeten eruit

Koenraad Vangoidsenhoven, Belgische Kamer der Verhuizers

​

Strijd tegen zwartwerkers

​

De Kamer der Verhuizers hoopt dat de federale regering snel werk maakt van een wetgeving die malafide verhuizers te slim af is. "Er wordt bijvoorbeeld nog veel in het zwart gewerkt in onze sector. Ik heb al op een bestelbon zien staan dat mensen 20 procent korting kregen als ze cash zouden betalen. Waarom schrijven die cowboys dan niet meteen 21 procent? (het BTW-tarief op verhuisdiensten, red.)", vraagt Vangoidsenhoven zich af.

​

"Er is een nieuwe wet op komst die een aanwezigheidsregistratie en een werfmelding zal verplichten. Bedrijven zullen dan telkens vooraf moeten laten weten waar en wanneer ze gaan verhuizen en het personeel moet hun werktijd en pauzes registreren. Hopelijk komt die wet er snel door."

​

De sectorfederatie vraagt ook dat er een geschillencommissie zou komen die onafhankelijk kan oordelen of een consument bedrogen is door een verhuisbedrijf of niet. "Het wordt voorzien in een plan dat de verhuissector in de maand november zal ondertekenen met de drie betrokken federale ministers", aldus Vangoidsenhoven.

​

Tips voor een vlotte verhuis

​

  • Vergelijk altijd prijzen van verschillende bedrijven. Hoe meer details je vooraf al kunt geven (bv. aantal kamers, lift nodig, extra helpende handen, ...), hoe accurater de prijs kan zijn. Schat de verhuistijd ruim genoeg in. Een verhuis loopt snel wat vertraging op.

  • Voor een doorsnee verhuis van minstens een halve dag moet je gemiddeld rekenen op een prijs van 1.000 euro.

  • Vraag vooral offertes op bij bedrijven uit de buurt. Zo kom je minder snel voor verrassingen te staan. Kilometervergoedingen en extra reistijd kunnen oplopen en de totaalprijs dus ook.

  • Check op de website van het Sociaal Fonds Verhuizingen of het bedrijf in kwestie vast personeel en seizoensarbeiders heeft ingeschreven. Alleen bedrijven die verhuizen als hoofdactiviteit hebben, staan op die lijsten vermeld.

  • Check of de firma beschikt over een vervoersvergunning. Dat kan door het BTW-nummer van de firma in te geven in een speciale applicatie van de FOD Mobiliteit.

  • Vraag vooraf altijd een plaatsbezoek aan je verhuizer en laat duidelijk zien welke spullen er moeten worden verhuisd en hoeveel kamers je huis heeft. Vergeet ook je tuinhuis of garage niet mee te rekenen. Een plaatsbezoek hoef je niet letterlijk te nemen. Het kan ook eenvoudig door te videobellen met je verhuizer.

  • Een legitieme verhuisfirma is altijd verzekerd voor het transport van je spullen én voor schade tijdens het verhuizen zelf. Vaak is de waarde wel beperkt tot 125 euro per m³. Het bedrijf moet je daarover vooraf schriftelijk inlichten. Een franchise mogen ze nooit vragen.

  • Moet je duurdere spullen laten verhuizen en is het bedrag dat de verzekering van de firma dekt te beperkt? Dan kan je eventueel vooraf een "all risk verzekering" afsluiten, op jouw eigen kosten.

  • Wanneer de verhuiswagen of -lift op de openbare weg moet parkeren, moet je vooraf een tijdelijk parkeerverbod aanvragen. Dat kan bij je gemeentebestuur en is vaak tegen betaling. Hoewel sommige gemeentebesturen of verhuisfirma's die dienst zelf aanbieden, mag je vaak ook zelf voor de nodige verkeersborden (type E3) zorgen, na toelating. Die borden kan je bijvoorbeeld zelf elders huren en dat is vaak goedkoper. Informeer je daarover bij je stad of gemeente.

Wenst u een betrouwbare verhuis partner met meer dan 20 jaar ervaring neem dan contact op met
Koen Wouters van Multy Service Verhuizingen

Altijd klaar om u te helpen!

bottom of page